NATRAG
Foto: Shutterstock

Investitori pažnja: marketing često nadjačava struku, najbolje je uvijek slušati stručne ljude

Piše Maja-Marija Nahod, izv.prof.dr.sc. dipl.ing.građ., 7.6.2023. u 13:14

Identifikacija stručnjaka potrebnih u početnim fazama projekta je ključan korak. To uključuje arhitekte, inženjere, građevinske konzultante i izvođače radova. Geodeti će također odraditi svoj dio posla

Odluka o izgradnji vlastitog doma nikad nije jednostavna, a danas je sve teža s obzirom na izbor materijala, tehnologija i načina izgradnje. Investitori, obično vlasnici kuća, ulažu vrijeme i novac u odabir rješenja, no tržište je preplavljeno kontradiktornim informacijama. Često se marketing nadjačava struku, a razlikovanje između stvarnosti i alternativnih istina postalo je umijeće. Nakon odluke o izgradnji niskoenergetske kuće, prvo se pitanje odnosi na korake koji slijede, uključujući angažiranje stručnjaka i financijsku strukturu.

Foto: Shutterstock

Uključite sve struke

Prvi korak je odabir zemljišta, uzimajući u obzir namjenu, okruženje, prostorne planove, ali i njegovu orijentaciju prema suncu radi maksimalnog iskorištavanja sunčeve energije. Također je važno razmotriti okolinu i prirodne elemente koji pružaju zaštitu od vjetra ili prirodnu hladovinu. Kvalitetna izolacija tla spriječit će gubitke topline kroz temelje kuće. Važno je konzultirati arhitekte i inženjere kako bi se izbjegle pogreške i nepotpune interpretacije.
Identifikacija stručnjaka potrebnih u početnim fazama projekta je ključan korak. To uključuje arhitekte, inženjere, građevinske konzultante i izvođače radova. Geodeti će također odraditi svoj dio posla. Voditelji projekta gradnje mogu u ime investitora obaviti najveći dio koordinacija i pomoći im da se koncentriraju samo na svoje potrebe i rješenja. Arhitekt će pomoći u dizajniranju energetski učinkovite kuće, dok će inženjeri osigurati integraciju energetskih sustava. Građevinski konzultanti pomoći će u odabiru materijala i tehnologija za smanjenje potrošnje energije. Uključivanje svih struka u ranoj fazi projekta ključno je za pronalazak optimalnih rješenja.

Foto: Shutterstock

Ušteda na računima

Financiranje izgradnje niskoenergetske kuće treba biti planirano zajedno s idejom o izgradnji. Iako su troškovi izgradnje možda viši nego kod klasičnih kuća, ulaganje se vraća u roku do pet godina kroz uštedu na računima za energente, udobnost boravka i smanjenje rizika od fluktuacija cijena energenata. Postoje krediti i programi koji potiču energetski učinkovita rješenja, stoga je važno pratiti objave relevantnih institucija.

Pažljivo planiranje

Konačno, uloga investitora je ključna. U suradnji s inženjerskim timom, investitor donosi odluke i uživa u plodovima takve suradnje. Angažiranje odgovornog voditelja gradnje u ranim fazama projektiranja štedi vrijeme i novac. Nakon ishođene građevinske dozvole, angažiraju se izvođači i stručni nadzor. Ukratko, izgradnja niskoenergetske kuće zahtijeva pažljivo planiranje, uključujući odabir zemljišta, suradnju s stručnjacima i pravilno financiranje. Unatoč početnoj investiciji, dugoročne uštede i održivost čine niskoenergetsku kuću atraktivnim izborom.Danas je više nego ikada važan investitor, koji će uz pomoć inženjerskog tima i interakcije sa njim donijeti odluke i na kraju uživati plodove takve suradnje.