NATRAG
Foto: Shutterstock

Kvalitetna stolarija i fasada su ključne ako želite imati kuću koja štedi što više energije

Piše Maja-Marija Nahod, izv.prof.dr.sc. dipl.ing.građ., petak, 2.6.2023. u 6:54

Kuća koja štedi energiju ima visokokvalitetnu stolariju s trostrukim ili eventualno dvostrukim staklima dobrih energetskih svojstava, poboljšanu izolaciju i dobro brtvljenje spojeva. Tako se minimizira gubitak topline

Pitanje energetske učinkovitosti kuća postaje sve važnije. Dok klasične kuće često troše velike količine energije, kuće koje štede energiju ili niskoenergetske kuće postaju sve popularnije. Generalno, ključne točke u usporedbi između kuće koja troši i kuće koja štedi energiju odnose se na više faktora nego što se obično misli, ali najjednostavniji i najvidljiviji su stolarija i fasada, pametni sustavi upravljanja i mudar odabir energetski učinkovitih kućanskih uređaja i dijelova termotehničkog sustava u zgradi (sustava za grijanje i hlađenje zgrade). Toplinskom ovojnicom nazivamo zidove, stropove, podove i općenito sve elemente koji dijele grijani prostor od onog koji se u zgradama ne grije. Na svakoj takvoj granici toplog i hladnog prostora postavljaju se toplinske izolacije.

Foto: Shutterstock

Ne gubi se toplina

Vanjska stolarija i fasada su jedan od ključnih elemenata u energetskoj učinkovitosti doma. Klasična kuća može imati zastarjelu stolariju i slabu izolaciju, što rezultira gubitkom topline tijekom zime i prodorom topline tijekom ljeta. Nasuprot tome, kuća koja štedi energiju ima visokokvalitetnu stolariju s trostrukim ili eventualno dvostrukim staklima dobrih energetskih svojstava, poboljšanu izolaciju i dobro brtvljenje spojeva. Tako se minimizira gubitak topline i propuštanje hladnog zraka u unutrašnjost, što dovodi do smanjenja potrebe za grijanjem i hlađenjem.

Sustavi upravljanja

Pametni sustavi upravljanja u domovima također igraju ključnu ulogu u kućama koje štede energiju. Ovi sustavi omogućuju inteligentno upravljanje energijom u domu, optimizirajući potrošnju i smanjujući nepotrebne troškove. Na primjer, pametni termostati omogućuju precizno podešavanje temperature prema potrebama domaćinstva, dok senzori prisutnosti mogu detektirati neaktivne prostorije i prilagoditi grijanje ili hlađenje. Solarni paneli i sustavi za pohranu energije omogućuju korištenje obnovljive energije i smanjenje ovisnosti o neobnovljivim izvorima – samo ako su stručno projektirani, odabrani i implementirani u skladu s potrebama domaćinstava. Ovdje se nabava predimenzionirane opreme može usporediti s kupnjom luksuznog automobila za "offroad" vožnju. Proračuni potreba i opreme ne postoje bez razloga, dugoročno mogu uštedjeti veće svote novca.

Foto: Shutterstock

Veća početna investicija

Kada se usporedi razlika u potrošnji energije i novca, kuća koja štedi energiju ili niskoenergetska kuća ima značajne prednosti. Klasične kuće koje troše energiju imaju visoke račune za grijanje, hlađenje i električnu energiju. Radi se o dugoročnim troškovima koji se neizvjesnošću energenata na tržištu samo povećavaju. S druge strane, kuća koja štedi energiju smanjuje ove troškove putem energetski učinkovitih sustava, poput toplinske izolacije, pametnih termostata, LED rasvjete i pametnih sustava upravljanja energijom. Naravno, niskoenergetska kuća zahtijeva veću početnu investiciju pri gradnji, ali taj početni ulog se brzo vraća i u konačnici kuća koja štedi energiju donosi dugoročne financijske uštede, bez iznimke i dvojbe.

Kvaliteni uređaji

Kućanski uređaji također imaju ulogu u energetskoj učinkovitosti doma. Kuća koja štedi energiju koristi energetski učinkovite uređaje označene s "A+++" (što je više pluseva, to bolje) ili nešto slabijim "B" za uređaje poput hladnjaka, pećnice, perilice i sušilice rublja. Uređaji s takvom oznakom energetske učinkovitosti troše manje energije tijekom rada, što rezultira smanjenom potrošnjom energije i nižim računima za električnu energiju, uz isti učinak.

Foto: Shutterstock

Osim toga, niskoenergetska kuća može imati sustave za korištenje kišnice za tehničku vodu (vodokotlić, perilicu rublja), učinkovitu rasvjetu i korištenje geotermalne ili solarne energije, što dodatno doprinosi održivosti. Niskoenergetske kuće imaju dugoročne prednosti zbog smanjenja troškova, veće udobnosti i manjeg negativnog utjecaja na okoliš. Očekivano, sve više ljudi prepoznaje važnost energetske učinkovitosti i okreće se kućama koje štede energiju kao održivijem i ekonomičnijem izboru za svoj dom.