NATRAG
Foto: Shutterstock

Genijalni trikovi kako domu dati dozu luksuza bez puno novca

Piše Maja-Marija Nahod, izv.prof.dr.sc. dipl.ing.građ., utorak, petak, 9.6.2023. u 14:36

Energetski certifikat je dokument koji pruža informacije o energetskoj učinkovitosti građevine. I svaki vlasnik niskoenergetske kuće je ponosan na taj certifikat jer je to dokaz povoljne karakteristike energetske učinkovitosti

Energetski certifikat pokazuje koliko energije kuća troši te ocjenjuje njezinu energetsku učinkovitost. Ovaj pokazatelj se odnosi na prosječnu uporabu i racionalno trošenje energije te se izdaje na temelju projektantskih karakteristika elemenata (zidova, stropova, temelja, krova, fasade, vanjske stolarije i tako dalje).

Drugim riječima, razred energetske učinkovitosti bit će jednak bez obzira na to izbiva li netko iz kuće, pa uopće ne troši energiju ili se pak rasipa njome i, na primjer, u uvjetima vrućeg ljeta, uz upaljene klima jedinice, drži otvorene prozore. Dakle, energetski certifikat pokazuje potencijal kuće ako se u njoj događa optimalna potrošnje energije.

Foto: Shutterstock

Na ljestvici od A+ do G

Ovaj certifikat predstavlja energetsku učinkovitost zgrade ili kuće na skali od A+ do G, pri čemu A+ označava najvišu energetsku učinkovitost, dok G najnižu. Prikaz je to informacija o potrošnji energije za grijanje, hlađenje, toplu vodu i ostale energetske potrebe kuće.

Certifikat također pruža preporuke za poboljšanje energetske učinkovitosti, što omogućuje investitorima i vlasnicima kuća prepoznavanje potencijala za uštedu energije.

Energetski certifikat ne vrijedi zauvijek

Važno je održavati energetski certifikat tijekom faze uporabe zgrade. Energetski certifikat nominalno vrijedi 10 godina, ali ne pokazuje realne uvjete ako se izvrši rekonstrukcija, koja utječe na energetska svojstva kuće. U tom se slučaju treba izraditi novi energetski certifikat. S obzirom na to da se energetska učinkovitost zgrade može promijeniti tijekom vremena, redovito ažuriranje certifikata omogućuje praćenje promjena i potencijalnih izazova oko energetske potrošnje u kući.

Foto: Shutterstock

Dugoročno isplativi troškovi

Jedna od čari energetskog certifikata leži u prikazu vraćanja ulaganja u energetsku učinkovitost kroz točno određeno vrijeme. Iako inicijalni troškovi za poboljšanje energetske učinkovitosti mogu biti visoki, dugoročno su isplativi kroz smanjenje računa za energente.

Uštede u potrošnji energije smanjuju troškove i stvaraju financijske pogodnosti za investitore i vlasnike zgrada. Uz to, energetski certifikat može povećati vrijednost nekretnine jer potencijalni kupci prepoznaju visoku energetsku učinkovitost kao atraktivnu karakteristiku.

Foto: Shutterstock

U zaključku, energetski certifikat pruža informacije o energetskoj učinkovitosti zgrade, ocjenjuje je na temelju određenih kriterija te daje preporuke za poboljšanje. Održavanje certifikata tijekom faze uporabe zgrade ključno je za praćenje promjena i održavanje visoke energetske učinkovitosti. Vraćanje ulaganja u energetsku učinkovitost predstavlja značajnu prednost za investitore i vlasnike zgrada. Energetski certifikat ima čari koje pružaju informacije, poticaj za poboljšanja i financijske koristi. Stoga je važno prepoznati njegovu važnost i koristiti ga kao smjernicu za postizanje energetski učinkovitih i održivih zgrada.