NATRAG
Foto: Shutterstock

Dizajnerica otkriva kako urediti kupaonicu: Drvo, kamen i beton prostoru donose dozu topline

Piše Bruna Ćorić četvrtak, 13.7.2023. u 10:06

Bez obzira na to namjeravate li 'osvježiti' izgled postojeće kupaonice ili planirate potpunu obnovu, pitali smo dizajnericu interijera kako najbolje iskoristiti prostor te prema svojim željama stvoriti kupaonicu iz snova

Nedvojbeno je da kupaonica igra ključnu ulogu u našem domu, ali i svakodnevnom životu. Bez obzira na veličinu, ona je prostor za opuštanje i osvježenje, u njoj počinjemo i završavamo svoje dane. No kako bi kupaonica ispunila svoj puni potencijal, ključno je osigurati da bude dobro uređena i da je namještaj unutar kupaonice pravilno raspoređen. O tome što je najvažnije u uređenju kupaonice, kakve pločice izabrati, ali i koji su posljednji trendovi u uređenju, razgovarali smo s dizajnericom interijera Karlom Kocijan.

U trendu su 'hrabre' kupaonice

Prva stavka pri uređenju kupaonice je, savjetuje dizajnerica interijera, detaljno planiranje. Važno je razmotriti svoje potrebe i želje, ali ne treba zaboraviti obratiti pažnju na veličinu kupaonice i njezine mogućnosti. Zato uređenje treba početi određivanjem pozicije sanitarija.

Foto: Shutterstock

- Cijevi, odvod i dovod vode te kanalizacija nisu jednostavni za premještanje, pogotovo u stanovima. Nakon odabranog tlocrta, s najboljim rasporedom, možete krenuti u odabir pločica i sanitarija. Dobro je početi odabirom jednoga ključnoga komada, poput etažera s umivaonikom, oko kojeg zatim uređujete ostatak prostora, ili možete početi odabirom pločica, na koje upotpunite ostatak namještaja - savjetuje Kocijan.

Foto: Shutterstock

Kad je riječ o trendovima u uređenju kupaonice, prirodni materijali poput drva, kamena i betona i dalje su popularni jer u prostor donose dozu topline. Ali treba zapamtiti, savjetuje naša sugovornica, da trendovi dolaze i odlaze, a kupaonice ne preuređujemo tako često, pa je poželjno voditi se svojim željama i ukusom koji nam neće dosaditi za godinu, dvije ili deset.

Foto: Shutterstock

- 'Hrabre' kupaonice su u trendu, kao i korištenje kamena, tj. pločica s više boja i šara, koje prostoru daju dinamiku. Također, tapete se vraćaju i mogu se koristiti i u tuševima jer su vodootporne. Detalji u crnoj ili zlatnoj obradi, poput slavina, tuševa, okvira tuš kabina, koriste se više od standardnih kromiranih. Povijest se ponavlja i sanitarije u boji, koje su se pojavile u 60-im godinama prošlog stoljeća, sad se vraćaju. Danas su one u novim i modernijim bojama. Nekada ružičaste, svjetloplave i zelene sanitarije sad su u malo zagasitijim bojama, modernim neutralnim tonovima i klasičnoj crnoj - kaže Kocijan.

Vječno pitanje: Tuš ili kada?

No možda najveća nedoumica pri uređenju kupaonice javlja se prilikom izbora tuša ili kade. Odluka o tome ovisi o svakodnevnim potrebama, ali i o raspoloživom prostoru. Naime, ako imate ograničen prostor i preferirate brzo tuširanje, tuš kabina može biti praktičnija, kaže naša sugovornica, ali ako ste ljubitelj opuštajućih kupki i imate dovoljno prostora, onda izaberite kadu.

Foto: Shutterstock

- Kade su prednost ako imate djecu jer nema ljepše zabave od brčkanja u kadi punoj pjene i gumenih igračaka. Tuš kabine preporučuju se svakako osobama starije životne dobi jer je u njih lako ući i iz njih izaći, a u njih se može staviti mali stolac. Uvijek je sigurnije u tuš staviti plitku 'kadicu', a ne samo pločice, jer izolacija popusti kad-tad i onda počne curiti susjedima, a to znači kopanje kod vas - ističe Kocijan.

BIM prikaz izradio je Baldinistudio kao ilustraciju PEVEX asortimana | Foto: Baldinistudio

Što se tiče izbora pločica, one s teksturom, poput travertin kamena, šarama poput mramora, ili terrazza, idealne su za pod i lakše su za održavanje i čišćenje nego pločice u jednoj boji.

- Na jednobojnim pločicama brže se vidi svaka mrlja i vlas. Također, tanje fuge lakše je održavati i čistiti. Danas masa za fugiranje dolazi u svim bojama, pa se može i prilagoditi boji pločica. Na pod nije preporučljivo staviti bijele pločice i bijele fuge jer neće dugo izgledati tako čisto i novo - dodaje Kocijan.

Foto: Shutterstock

Kad je riječ o postavljanju zidnih pločica, često se, kaže nam Kocijan, susreće s pitanjem trebaju li zidne pločice biti postavljene do vrha ili samo do pola zida.

- Pločice do stropa lijepo izgledaju, ali je tu više posla što se tiče čišćenja. Također, prilikom čišćenja možemo zaprljati strop. Pločice do pola zida (visina od otprilike 150 cm ili u visini dovratnika) možemo upotpuniti zidom u nekoj drugoj boji ili s vodootpornom tapetom kako biste kupaonicu učinili zanimljivijom i zabavnijom - kaže Kocijan.

Pažljivo birajte namještaj

I na kraju, pri odabiru namještaja za kupaonicu, važno je voditi računa o funkcionalnosti, prostoru i stilu. Osim toga, ističe Kocijan, pri odabiru namještaja ključno je da su elementi otporni na vodu i vlagu.

Foto: Shutterstock

- Bilo bi dobro da etažer s umivaonikom ima dvije ili tri ladice. Ako je moguće, stavite konzolne etažere, bez nogica, za lakše čišćenje, a time možete podesiti i željenu visinu na kojoj će umivaonik biti. Rasvjeta oko ili iznad ogledala trebala bi biti dovoljno jaka da se može i samostalno koristiti te da nas dovoljno osvijetli. Rasvjeta na stropu mora također biti prilagođena korištenju u kupaonici zbog vlage, a to je rasvjeta s oznakom IP41 ili više - kaže Kocijan te dodaje da je, ako je u kupaonici i perilica rublja, dobro prostor iznad nje iskoristiti za ormarić.

BIM prikaz izradio je Baldinistudio kao ilustraciju PEVEX asortimana | Foto: Baldinistudio

- Namještaja ne treba biti puno nego dovoljno da u njega stanu stvari potrebne za održavanje osobne higijene i sredstava za pranje i čišćenje. Ako kupaonica nema prozor, svakako treba ugraditi ventilaciju jer će namještaj propasti od vlage - zaključuje Kocijan.

Bez obzira na to jeste li vlasnik male ili velike kupaonice, nadamo se da ćete pronaći inspiraciju i ideje koje će vam pomoći u stvaranju kupaonice iz snova!