NATRAG
Foto: Canva/Instagram

Izaberite idealnu boju za sobe u vašoj kući pomoću ovih savjeta

Piše Anamarija Dukši, četvrtak, 22.12.2022. u 8:00

Spavaća soba je vaša oaza i zato tu ne morate slijediti pravila. Odlučite što vama najviše odgovara, bilo da je to crvena, umirujuća plava, boja lavande ili ljubičasta

Psihologija boja važna je za unutarnje uređenje jer u tim prostorijama boravite svaki dan. Pogledajte koje su idealne boje za svaku sobu i stvorite svoje oaze užitka.

Kuhinja

Kako bi stvorili osjećaj čistoće i ljepote u kuhinji treba dominirati bijela boja. Ona je čista i jednostavna, a to doprinosi smirenosti u njoj i manjem prejedanju. Istraživanja su pokazala da više jedemo u neurednoj kuhinji, a ako tome pridodate puno boja, osjećaj će biti kaotičan.

Dodajte malo žute, ljubičaste ili prirodnih smeđih tonova poput različitih boja hrasta kako bi malo "oživjeli" bjelinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jacob (@jacob_tileguy)

Dnevni boravak

Ono je mjesto gdje se obitelj druži i opušta. Zato u njemu treba biti neutralna boja zidova koja će stvoriti miran ugođaj za sve. Najbolje su nijanse sive, od nježnih to tamnih. Druge idealne boje za dnevni boravak, osim sive, su tamno plava i zelena. Detalji u tamno-crvenoj, ružičastoj ili žutoj boji stvorit će lijep kontrast.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Decoração & Ofertas (@meunovoape)

Dodajte kvalitetan i funkcionalan namještaj koji će pratiti vaš ukus i životni stil. Želite li unijeti više boje u prostor, razigrajte ga jastučnicama, tepihom, zastorima i dekicama.

Utjecaj boja na psihu

Vodite se mišlju da različite boje pobuđuju različite osjećaje i imaju različit utjecaj na tijelo. Tijelo na ove boje reagira ovako:

Blagovaonica

U njoj je bitno stvoriti ugođaj pa se u toj prostoriji preporučuje stvoriti kontrast. Neka zidovi budu u prljavo bijeloj nijansi, a stol i stolice u tamnijoj boji. Ili obrnuto. Stolove i stolice izaberite bijele, a zid u sivoj, svijetlo-smeđoj ili bordo boji. Najjeftiniji pak način je da kontrast postignete bojom stolnjaka ili posuđa. Tada zidovi ostaju u svijetloj nijansi, a suđe i stolnjaci u tamnijoj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kelley Nan ™️ (@kelleynan)

Spavaća soba

Ona je vaša oaza i zato tu ne morate slijediti pravila. Odlučite što vama najviše odgovara, bilo da je to crvena, umirujuća plava, boja lavande ili ljubičasta. Ubacite svoje detalje i ne brinite se previše. To je vaša spavaća soba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hip Chalets (@hipchalets)