NATRAG
Foto: Shutterstock

Kako izabrati i na što sve trebate pripaziti pri odabiru klima-uređaja za svoj dom?

Piše Bruna Ćorić četvrtak, 13.7.2023. u 11:23

Iako postoje različite vrste klima-uređaja, split sustavi su najpopularniji zbog svoje učinkovitosti i izgleda. Također, pri kupnji klima-uređaja potrebno je pripaziti na energetski razred, pri čemu A+++ označava najučinkovitije modele

Ljeto je stiglo, a s njim i visoke temperature, koje često postaju nepodnošljive. U takvim trenucima klima-uređaji postaju naš spas od vrućine, pružajući nam ugodnu i osvježavajuću atmosferu u našim domovima ili radnim prostorima. Međutim, prilikom ugradnje i odabira klime postoje neki važni faktori na koje treba obratiti pažnju kako biste osigurali optimalnu učinkovitost i udobnost.

BIM prikaz izradio je Baldinistudio kao ilustraciju PEVEX asortimana | Foto: Baldinistudio

Pazite na razinu buke

Prije svega, važno je odrediti veličinu prostora u kojem će se klima-uređaj koristiti. Ovisno o kvadraturi prostorije, potrebno je odabrati klimu odgovarajuće snage kako biste osigurali učinkovito hlađenje ili grijanje jer prejaki ili premali uređaj neće pružiti optimalne rezultate.

- Osim kvadrature prostora, bitni su energetska klasa klime, koja omogućava uštedu električne energije, razina buke klima-uređaja i raširena servisna mreža - pojašnjava nam stručnjak za klima-uređaje iz Pevexa.

Foto: Shutterstock

U današnje vrijeme, s naglaskom na očuvanje okoliša i smanjenje potrošnje energije, važno je odabrati klima-uređaj s visokom energetskom učinkovitošću. Pripazite na energetski razred uređaja, pri čemu A+++ označava najučinkovitije modele. Neki klima-uređaji imaju i ugrađene filtre ili sustave za pročišćavanje zraka. Ovi uređaji mogu uklanjati alergene i druge nečistoće iz zraka, pružajući vam čišći i zdraviji zrak u prostoriji. Također, razmislite o dodatnim značajkama koje želite da vaš uređaj ima. Naime, danas postoje klima-uređaji koji imaju daljinsko upravljanje, timer, mogućnost podešavanja temperature, ventilacijski način rada ili mogućnost povezivanja s pametnim kućnim sustavima.

BIM prikaz izradio je Baldinistudio kao ilustraciju PEVEX asortimana | Foto: Baldinistudio

- Pri kupnji se preporučuje opcija ugrađenog Wi-FI-ja kako biste klima-uređajem mogli upravljati s bilo koje lokacije, kao i filtri koji omogućavaju bolju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima - dodaje naš sugovornik.

Foto: Shutterstock

Učinkovite u hlađenju i grijanju

No za stambene prostore najčešće klime koje se kupuju su uređaji sa split sustavima, a manji udio čine prijenosni klima uređaji.

- Split klima je uređaj koji ima odvojenu vanjsku i unutarnju jedinicu te pruža bolju učinkovitost grijanja i hlađenja te bolju energetsku učinkovitost. Isto tako, kod split sustava manja je buka unutar prostora. Na tržištu postoje mono split klima-uređaji, s jednom unutarnjom i jednom vanjskom jedinicom, te multi split klima-uređaji, s više unutarnjih i jednom vanjskom jedinicom - pojasnio nam je stručnjak iz Pevexa.

Foto: Shutterstock

Split klime imaju i nekoliko prednosti koje ih čine popularnim izborom za kuće. Unutarnja jedinica split klime obično radi vrlo tiho, što je važno za udobnost u prostoriji, posebno u spavaćim sobama ili radnim prostorima. Split klime su općenito vrlo učinkovite u hlađenju i grijanju prostora, odnosno mogu pružiti brzo hlađenje u vrućim ljetnim mjesecima i učinkovito zagrijavanje tijekom hladnijih razdoblja.

Ova vrsta klima-uređaja omogućuje individualno upravljanje temperaturom u svakoj prostoriji. To znači da možete prilagoditi temperaturu prema svojim preferencijama i potrebama u svakom dijelu kuće, a još jedna od prednosti je svakako ta da split klime imaju moderan i atraktivni dizajn. Unutarnja jedinica često ima tanak profil i diskretan izgled koji se lako uklapa u različite stilove interijera.

Koja su pravila u postavljanju klima-uređaja?

Prilikom postavljanja klima-uređaja važno je pridržavati se određenih pravila kako bi uređaj bio siguran i pravilno funkcionirao.

- Najvažnije je odabrati ovlaštenog servisera za postavljanje klima-uređaja i buduće servisiranje klima-uređaja. Preporučljivo je da unutarnja jedinica bude što bliže vanjskoj jedinici kako bi se smanjio trošak montaže - savjetuje stručnjak.

Foto: Shutterstock

Redovito čišćenjem klima uređaja ključno je za održavanje kvalitete zraka i učinkovitost uređaja. Filtar treba čistiti ili mijenjati prema uputama proizvođača. Prilikom korištenja klima-uređaja preporučljivo je postaviti temperaturu na optimalnu razinu koja osigurava udobnost, ali istodobno štedi energiju. Temperatura za hlađenje trebala bi biti obično između 24 i 26°C, a za grijanje je prihvatljiva temperatura od 20 do 22°C.

Ako živite u području s visokom vlagom, korisno je odabrati klima-uređaj s funkcijom odvlaživanja. Ova funkcija uklanja višak vlage iz zraka, poboljšava udobnost i sprečava nastanak plijesni ili neugodnih mirisa. I na kraju, prije donošenja odluke o kupnji klima-uređaja, uvijek je preporučljivo konzultirati se sa stručnjakom ili provjeriti preporuke proizvođača kako biste se uvjerili da odabrani uređaj odgovara vašim potrebama i zahtjevima.