NATRAG
Foto: Shutterstock

Odaberite uređaje s visokom energetskom učinkovitošću i smanjite račune za struju

Piše Maja-Marija Nahod, izv.prof.dr.sc. dipl.ing.građ., petak, 9.6.2023. u 11:06

Naučite kako pravilnim čitanjem oznaka možete odabrati električne i druge uređaje za dom koji će doprinijeti udobnosti stanovanja, smanjenju potrošnje energije i poboljšanju energetske učinkovitosti kuće

Niskoenergetsku kuću smo izgradili. Izdana je uporabna dozvola. To je trenutak predaha za investitora vlasnika, kad su se financijski uglavnom već iscrpila sredstva i čini se da je sve riješeno. Treba još kupiti električne i druge uređaje, zajedno s namještajem i – useliti. No niskoenergetska kuća zahtijeva budnost pri izboru svih materijal i uređaja, od izgradnje do useljenja. Odabir električnih i drugih uređaja igra ključnu ulogu.

Energetska učinkovitost i performanse

Oznake na električnim uređajima pružaju informacije o energetskoj učinkovitosti i općenitim performansama uređaja. Jedna od najvažnijih oznaka je oznaka energetskog razreda električnog uređaja. Ona omogućava usporedbu različitih modela iz aspekta energetske učinkovitosti. Električni uređaji boljih energetskih performansi uglavnom imaju veću cijenu na tržištu - što je i očekivano. Razlika u cijeni obično se isplati u razdoblju od jedne do tri godine.

Foto: Shutterstock

Investitori trebaju tražiti uređaje s visokom energetskom učinkovitošću, označene s A+ ili višim razredom, naročito ako će u većoj mjeri koristiti te uređaje. Osim energetske oznake, postoji i oznaka za specifične funkcionalnosti, kao što su učinkovitost hlađenja, grijanja ili potrošnje vode.

Pravilnim čitanjem oznaka na uređajima, investitori mogu odabrati uređaje koji će doprinijeti smanjenju potrošnje energije i poboljšanju energetske učinkovitosti kuće.

Udobnije, jeftinije i ekološki bolje

Odabir pravih uređaja ima značajan utjecaj na udobnost i koristi u niskoenergetski učinkovitoj kući. Uređaji poput klima uređaja, grijalica, hladnjaka, perilica rublja, perilica posuđa, televizora i rasvjete mogu se izabrati s ciljem smanjenja potrošnje energije.

Na primjer, klima uređaj s inverterskom tehnologijom omogućuje precizno održavanje željene temperature uz minimalnu potrošnju energije. LED rasvjeta troši manje energije od klasičnih žarulja i ima dulji vijek trajanja. Pametni kućanski uređaji mogu se integrirati u sustav automatizacije kuće kako bi se optimizirala potrošnja energije.

Foto: Shutterstock

Odabir uređaja s visokom energetskom učinkovitošću pridonosi udobnosti stanovanja, smanjenju računa za energente i manjem opterećenju na okoliš.

Važnost održavanja, servisiranja i čišćenja

Redovito održavanje uređaja ključno je za dugotrajno i optimalno funkcioniranje. Redovita provjera i čišćenje uređaja pomaže u održavanju njihove energetske učinkovitosti. Pružanje servisiranja i zamjena dijelova od strane ovlaštenih servisera osigurava pravilno funkcioniranje i produžuje životni vijek uređaja. Investitori bi trebali voditi brigu o redovitom održavanju uređaja kako bi osigurali da oni kontinuirano pružaju željene performanse i energetsku učinkovitost.