NATRAG
Foto: Shutterstock

Podne pločice u imitaciji drva rješenje su za sve koji žele što 'prirodnije' uređenje kuće

Piše Bruna Perica četvrtak, 13.7.2023. u 10:04

Pločice su ključan element kad je riječ o uređenju doma jer one mogu postaviti ton, boju i stil cijele prostorije. Zato je važno posvetiti dovoljno pažnje njihovu odabiru, a kako to najpametnije učiniti, pitali smo dizajnericu interijera

Više ne postoji neko strogo pravilo o tome kamo pločice u interijeru smiju ići a kamo ne. Osim u kupaonice, počeli smo ih stavljati u spavaće i dnevne sobe, i to od poda do stropa. I baš zato što su dobile tako široku primjenu, mnogi su danas suočeni s donošenjem naizgled nemoguće odluke: Kako izabrati prave pločice?

Foto: Pinterest

S obzirom na to da ćete s njima vjerojatno provesti velik dio života, uzmite mnogo vremena za istraživanje i razmišljanje te budite otvoreni za svaki stručni savjet koji vam može pomoći pri donošenju ove odluke. Upravo smo zato za vas pitali Renatu Jonjić, dizajnericu interijera, koji su trendovi aktualni u uređenju domova, kakve su pločice najpopularnije i kako ih sve možete kombinirati.

 

BIM prikaz izradio je Baldinistudio kao ilustraciju PEVEX asortimana

U trendu su prirodniji tonovi

Uz to što imaju vrlo široku primjenu, danas je na tržištu prisutan zaista velik izbor stilova, veličina i obrada keramike, što kupcima samo dodatno otežava odluku. Ipak, Jonjić je primijetila da investitori posljednjih godina ponajviše traže prirodne tonove u interijerima, pa su se takvi trendovi pojavili i u keramici.

Foto: Pinterest

- U trendu su trenutno najviše pločice u imitaciji mramora, kamena i drva, uz što prirodniji izgled i tonove. Često mogu vidjeti i da dizajneri hrabro miješaju stilove i dimenzije keramike, što u konačnici daje još posebniji izgled interijera. Primjerice, mene posebno oduševljava kombinacija keramike u imitaciji drva i mramora, dekori sa zlatnim ili bakrenim detaljima, koji daju dodatan izgled luksuza, te pločice u imitaciji drva i kamena sa završnim obradama pločastih materijala za proizvodnju namještaja - govori naša stručna sugovornica.

Foto: Pinterest

Najlakše ih je kombinirati

Kad je riječ o uređenju poda u interijeru, Jonjić tvrdi da je trend pločica u imitaciji drva počeo prije više od deset godina te se zadržao toliko dugo baš zbog toga što prostorima daje prirodan izgled i toplinu. Zapravo, u današnje su im vrijeme završne obrade toliko vjerne izgledu drva da uistinu izgledaju kao parketi i drveni podovi.

BIM prikaz izradio je Baldinistudio kao ilustraciju PEVEX asortimana | Foto: Baldinistudio

- Proizvode se u mnogo različitih dimenzija, a glavna prednost im je što su uvelike složive s ostalim dekorima i pružaju veliku mogućnost kombinacija. Primjerice, ako imate dobrog majstora koji će se poigrati hrabrijom shemom slaganja u 'riblju kost', takvi prostori mogu ispasti vrlo efektni - tvrdi Jonjić.

Foto: Pinterest

Također, sve je više objekata s podnim grijanjem, pa takva keramika ima još veću prednost kad se želi, uz novu modernu funkcionalnost, zadržati tradicionalan izgled prostorija.

Naglasak je na veličini i održavanju

Zanimljivo je kako je nekad bilo pravilo da se u manje prostorije ne stavljaju velike dimenzije pločica te obrnuto, ali danas, kaže nam naša dizajnerica interijera, to ne vrijedi.

- Primjećujem da je u posljednje vrijeme u trendu keramika velikih dimenzija, zbog čega je njezin izbor na tržištu postao vrlo zastupljen. Međutim, znajte da veličina keramike može znatno utjecati na troškovnik jer je ona u nabavi i pri postavljanju u pravilu skuplja - upozorava naša sugovornica.

Foto: Pinterest

Prilikom biranja treba imati na umu i održavanje. Što je keramika većih dimenzija, s manje fuga te u što prirodnijim mat bojama, bit će lakša za održavanje.

- Kad je o održavanju riječ, meni su se do sada kao najbolje pokazale pločice u imitaciji betona i u svjetlosivim tonovima. Kod podova preferiram keramiku što većih dimenzija i mat obradu, koja je, osim što izgleda prirodno, laka za održavanje - savjetuje Renata Jonjić.

Foto: Pinterest

Za kraj dodaje kako bi se ton, boja, obrada i veličina keramike te shema njezina postavljanja morali prilagoditi prostoru kojem su namijenjene te cijelom interijeru - što nije nimalo lak posao. Zato je uvijek pametno posavjetovati se sa stručnom osobom i napraviti prije svega nacrt prostora.

@yagodainterior Walk through the minimalist master bedroom 📷 . . . #minimalism #moderminterior #masterbedroom #interiordesign #cgart #3dvisualization #coronarender #3dmax #design# #cgi #ideabedroom #bedroomideas #bestinterior ♬ Femme Like U (feat. Emma Peters) - Monaldin