Piše Željka Krmpotić, subota, 15.10.2022. u 8:00
Ako se pitate koje je najbolje mjesto u kuhinji na kojem bi trebao stajati hladnjak, odgovor ovisi o tome kakvo je vaše domaćinstvo, koliko je veliko i što su vam prioriteti
Valja uzeti u obzir dugotrajan, praktičan i funkcionalan dizajn hladnjaka koji zadovoljava vaše potrebe i način života, a riječ je o najvećem kuhinjskom uređaju.
Naravno, postoje neki očiti savjeti poput onih da je hladnjak najbolje smjestiti blizu utičnice te da valja kupiti odgovarajuću veličinu za kuhinju kako biste ga mogli savršeno uklopiti. No stručnjaci kažu da postoje i drugi važni trenuci na koje treba pripaziti.
Prije svega, morate razmisliti o rasporedu vaše kuhinje. Ovo može zvučati jednostavno, ali postoji šest vrsta kuhinjskog rasporeda, a čak i tada, svaki kuhinjski raspored je drugačiji. Ovisno o veličini prostora, može postojati samo ograničen broj područja u koja se može smjestiti hladnjak. Zato je važno pravilo dizajna kuhinjskog trokuta. Ovo pravilo nalaže da tri najvažnija uređaja koji utječu na raspored vaše kuhinje, a to su hladnjak, pećnica i sudoper, moraju biti postavljeni tako da na tlocrtu čine trokut, povećavajući tako učinkovitost i protok prostorije. Dakle, pitanje gdje bi trebao biti kuhinjski sudoper u isto vrijeme određuje i najbolji položaj pećnice i hladnjaka.
- Svrha kuhinjskog trokuta je omogućiti vam neprimjetno i jednostavno kretanje između radnih područja kuhinje - kaže dizajnerica Adrian Bergman za HomesAndGardens.
U idealnoj kuhinji sva je hrana pohranjena u jednom prostoru. Imajući to na umu, postavljanje hladnjaka u blizinu smočnice ili ormarića za suhe namirnice poput tjestenine, riže, konzervi, pa čak i keksa, može pomoći pri pakiranju namirnica i prikupljanju sastojaka za kuhanje i pripremu hrane.
Tako ćete uštedjeti nepotrebno kretanje kroz prostor i olakšati organiziranje hladnjaka i smočnice. Bilo da je hladnjak ugradbeni i smjestili ste ga u prilagođenu nišu okruženu ormarićima, ili je samostojeći uređaj koji ste smjestili u otvoreni prostor na kraju radnog stola, namirnice su dostupnije i poboljšali ste učinkovitost kuhinje.
- Razmotrite koliko često koristite hladnjak i što obično spremate unutra. Ako ustanovite da stalno otvarate i zatvarate vrata hladnjaka, ima smisla postaviti ga na prikladnije dostupno mjesto. S druge strane, ako hladnjak koristite uglavnom za skladištenje hrane koja se ne mora nužno držati na hladnom kao što su začini ili ostaci obroka, možda biste ga trebali postaviti dalje od područja s velikim prometom - kaže Evan Nelson, kreativni direktor tvrtke Nelson Cabinetry.
Ideje za kuhinjske radne površine i mjesto hladnjaka u kuhinji treba razmotriti zajedno.
- Volim držati hladnjak u blizini stanice za pripremu hrane kako bih mogao brzo pronaći sastojke. Ovo je zgodno jer vas sprječava da gubite vrijeme tražeći namirnice - kaže kuhar Aysegul Sanford iz Foolproof Living.
Postavljanje hladnjaka u blizinu pulta može olakšati kuhanje i pružiti praktično mjesto na kojem ćete nakon kuhanja spremiti ostatke hrane.
Kuhinja je često užurban, višenamjenski prostor koji se koristi za kuhanje, jelo, zabavu i opuštanje, a u nekim kućama i kao prolaz do dvorišta. S druge strane, hladnjak mora biti lako dostupan, a istovremeno morate izbjeći postavljanje na mjesta kroz koja ljudi često prolaze ili se ondje okupljaju. Također, morate ostaviti dovoljno prostora da se vrata mogu potpuno otvoriti, a pritom želite da se stalno otvaraju i zatvaraju na prometnom mjestu.
- Ako imate veliku obitelj koja provodi puno vremena u kuhinji ili se tamo redovito družite, pobrinite se da hladnjak postavite tako da mu možete pristupiti bez ometanja drugih - kaže Lucy Searle, glavna urednica Homes & Gardens.
- Za veći, užurbani dom, savršeno rješenje su dva hladnjaka. U jednom na rubu kuhinje držite sastojke koji su vam potrebni za svakodnevno kuhanje, a drugi je ili na kuhinjskom otoku, u smočnici ili pomoćnoj prostoriji koja se koristi samo za odlaganje pića, grickalica i hrane koju ćete koristiti kasnije - kaže Lucy Searle.
- Na taj način korištenje hladnjaka koji je zapravo potreban samo za pripremu obroka postaje lagan posao, dok drugom ostali ukućani mogu stalno pristupati bez ometanja kuhara - kaže Searle.
Tradicionalno se savjetuje da hladnjak postavite dalje od pećnice i izvan izravne sunčeve svjetlosti, kako biste smanjili potrošnju energije i spriječili prekomjeran rad za hlađenje.
Međutim, kako su tehnologija i dizajn s vremenom napredovali, mnogi moderni hladnjaci imaju učinkovite integrirane sustave hlađenja i jaču izolaciju, što znači da su bolje zaštićeni ako se postave blizu izvora topline ili su im izloženi.
- Ako je riječ o ugradbenom hladnjaku, obično postoji nešto prostora u ormaru koji odvaja hladnjak i pećnicu ako su postavljeni jedno pored drugog, pa to omogućuje hlađenje uređaja - kaže Jennifer Ebert, digitalna urednica Homes & Gardens.
Ne, hladnjak ne mora biti u kuhinji i potpuno ovisi o vama gdje ćete ga postaviti. Mnogi ljudi imaju odvojene hladnjake i zamrzivače u zajedničkim prostorijama, podrumima i garažama. Želite smjestiti hladnjak na mjesto koje je praktično i zgodno za vas i vašu obitelj te pristaje uz cjelokupni dizajn kuhinje i doma.
Primjerice, ako imate veliku obitelj, ali ne želite veliki hladnjak u kuhinji, napravite mjesta za manji dizajn u kuhinji i držite veliki hladnjak u zasebnoj prostoriji poput smočnice ili pomoćne prostorije. Ako puno kuhate i pečete kod kuće, pozicioniranje hladnjaka u blizini prostora za pripremu hrane, bilo da se radi o otoku ili stolu, omogućit će lakšu, ugodniju i bržu pripremu jela.