NATRAG
Foto: WINDOR

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Piše Gorjana Ćaleta-Car četvrtak, 14.9.2023. u 13:36

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...

Ako ste trenutno u fazi odabira ulaznih vrata, znamo kakve bitke vodite. Moderna elegancija ili klasika? Od koga ih kupiti, od kojeg materijala, koje boje? Budući da svatko ima svoj ukus i svaki materijal ima svoje zagovornike, u moru informacija i različitih mišljenja teško je donijeti odluku.
Odgovore na neka ključna pitanja potražili smo u tvrtki Windor, koja od osnutka, 1992. godine, razvija vlastite prozorske profile i ulazna vrata od aluminija i drva.
- Ljude najviše zanima estetika i kupit će ona vrata koja su im lijepa. Osim toga, kupcima je vrlo važna cijena i preporuka. Sigurnosna vrata imaju bravu koja ima ključanje na tri do pet mjesta, a protuprovalna moraju imati atest na protuprovalnost, ona imaju ključanje kao sigurnosna + ključanje na leđima - objašnjavaju nam stručnjaci u Windoru.

Pogled s unutrašnje strane vrate | Foto: WINDOR

Napominju i da aktualni propisi iz područja graditeljstva i energetske učinkovitosti zahtijevaju postizanje takozvanog nZEB standarda, tj. gradnju ili obnovu postojećih građevina s minimalnim energetskim potrebama za grijanje, ventilaciju i hlađenje u razdoblju korištenja.

Foto: WINDOR

- Navedeni standard gradnje u velikoj se mjeri postiže primjenom odgovarajućih izolacijskih materijala, pa su zidovi sve veće debljine, prozorske jedinice imaju višestruko staklo sa specijalnim premazima (tzv. Low E), okvire s prekinutim toplinskim mostovima i elastičnim brtvama, a spojevi zidova sa stolarijom brtve se trakama koje prolaz zraka i gubitke topline svode na minimum (tzv. RAL trake). Neovisno o tome je li riječ o masivnoj ili laganoj gradnji, zidove možemo promatrati kao kompozit sastavljen od nosivog materijala, izolacijske ispune, ukrute i dekorativne završne obloge. U uvjetima umjerene kontinentalne klime debljina zida dobro izoliranog individualnog stambenog objekta nerijetko doseže i više od 40 cm uz koeficijent prolaska topline (U vrijednost) ispod 0,1 W/m2K - ističu u Windoru.

Foto: WINDOR

Ulazna vrata oči su svakog doma i kroz njih svakodnevno ulazimo i izlazimo, ona su početak i svršetak svakog dana. Windor u svojoj ponudi ima WIN 82 SK, jedinstvena ulazna vrata, kojima se mogu dodati elegantni detalji, posebni uzorci, linije i boje.
- Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba - kažu nam u Windoru te napominju da je drvo prirodni polimer i zbog svoje strukture pri promjeni okolišnih uvjeta mijenja dimenzije (kažemo da bubri i uteže) u širinu i debljinu. Promjene dimenzija i oblika drva kao posljedica temperature u uvjetima normalne uporabe su zanemarive. A s druge strane, aluminij nije osjetljiv na vlagu, ali ima velike koeficijente uzdužne toplinske dilatacije. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline.

Foto: WINDOR

- Zato su vrata koja se rade u kombinaciji drva i aluminija posebna i posebno osjetljiva. Kombinacija drva i aluminija poželjna je jer omogućuje isticanje svih prednosti obaju materijala te time izradu kvalitetnog i dugotrajnog proizvoda. Međutim, ova dva materijala potpuno su različitih svojstava, pa je potrebno vrlo pažljivo pristupiti oblikovanju panela za krilo kako bi izbjegli neželjene deformacije u uvjetima uporabe - ističu u Windoru.

Model izvana
Model iznutra

U standardnoj izvedbi vrata se izrađuju s ravnim pragom, a posebno je moguće izraditi vrata s niskim pragom bez prepreka te s drvenim rukohvatom uz mogućnost otvaranja vrata na otisak prsta i sa skrivenim hidrauličkim automatom za zatvaranje vrata.